onsdag 31 augusti 2011

Ledig dag






Ledig onsdag i bilder! Vad jag gjort, hur det gått och hur det varit ser ni nog på fotona utan att jag säger ett enda ord...

tisdag 30 augusti 2011

Löparglädje och skidlycka

Idag var jag med Gustaf på Skogskul! Orienteringsklubbens träning för barn. Snacka om löparglädje! Jag och Gustaf sprang runt två banor, och det blev skola även för mig som aldrig förstått en karta...

På vägen hem fick jag ett så glädjande samtal - en vän säljer sin plats i Vasaloppet till mig! Hon ska inte åka (av en väldig rolig anledning dessutom).

Tjohooo... JAG SKA ÅKA VASALOPPET!

Nu behöver jag inte ens fundera över Öppet Spår, för nu har jag min startplats. Så jäkla skönt!

måndag 29 augusti 2011

Måndagsbestyr

Måndag är styrketräningsdag. Måndag är äta-bra-dag. Måndag idag är 5 dagar kvar till helgens tävling...

Sofie spekulerade tidigare om detta med uppladdning inför ett lopp. Jag har ofta ägnat mig åt ganska noggranna uppladdningar veckan innan en tävling. Rätt vila, rätt träningspass, rätt mat osv. Hittills kan jag dock inte se något samband med "bästa uppladdningen" och "bästa resultaten"... Däremot kan jag ha riktiga drömpass med grymt flow, rapp känsla i kroppen och ben fulla med kräm samma dag som jag sovit dåligt, ätit dåligt, rest flera timmar. T.o.m. dagen efter ett par glas vin har jag kunnat avverka fina tempopass.

Slutsatsen av detta blir alltså att jag kan tagga ner en del med mina förberedelser. Leva ungefär som vanligt. Såklart inga tuffa löppass dagarna innan, men försöka slappna av och lita till att det jag gjort i sommar räcker till och ger mig önskad effekt på lördag.

söndag 28 augusti 2011

En stund, en sekund, två nätter

Det kanske börjar bli tjatigt för bloggläsarna att höra hur underbart vi har det när vi åker till vår hjärteplats. Men det är ju så. Vi vill inte åka hem, även om vi trivs hemma med. Men en helg är för kort... Vad har vi gjort då? Det vanliga. Druckit kokkaffe kokat på vedspis, gått i skogen, ätit god mat, rensat stuprännor, mätt åar, sådana saker... Vår kompis... Hoppe Hare!
Det var rött i skogen av lingon. JW plockade och åt, men annars var det klent med bärplockningen.
Det här motivet har synts på bloggen i många skepnader. Nu, en varm, fuktig och grå sensommardag. Vackrare än någonsin.
Det är fint när man upptäcker små blommande pelargoner i stugor man inte trodde var bebodda alls.

Tyvärr blev JW sjuk mot slutet av helgen och har nu ont i halsen och feber. Jag törs knappt närma mig honom, det är ju 6 dagar till Tjejmilen!

torsdag 25 augusti 2011

Raggsockor och äppelpaj

Nu är det dags att börja glorifiera hösten, säger Elina, som även tagit äppelbilden. Nåja, det är inga större problem att göra det. Hela hösten går vi omkring i raggsockor och kofta, äter äppelpaj och dricker kaffe, njuter av höstluften och den färgsprakande naturen?

Så är det kanske inte riktigt. Men hösten är en favoritårstid för mig. Och får man åtminstone några raggsockor-äppelpaj-höstlövs-dagar så lever jag länge på det! Det finns faktiskt ingen årstid som lämpar sig så utomordentligt väl för löpning som hösten! Och kvällarna inomhus känns så mycket bättre på hösten.

Jag har saker att längta efter också! Det är viktigt i livet att ha saker att längta efter.
-Ett par tre löptävlingar. Ett lopp är 3 km rätt uppför ett berg!
-Ett stort antal födelsedagskalas närmsta två månaderna
-Lediga onsdagar
-Ett höstlov i stugan drömmer jag om...

onsdag 24 augusti 2011

Sinnesduschen

De sista dagarna har jag haft en stor stresskänsla i kroppen dag som natt. Jag har drömt stressade drömmar och haft svårt att komma ner i varv. Det beror kanske på att semestern är slut, att veckor med mycket inplanerat radar upp sig.

Men träning är verkligen den bästa medicinen mot negativa känslor! Man mår alltid bättre efteråt. Sinnet blir lugnare och klarare, man sover bättre osv. Även om kvällens pass inte går till historien som världens bästa, så känner jag mig ändå mer tillfreds efteråt. Löpning en sval sensommarkväll är som en mental dusch! Hallelujah...

Saker att längta till och leva länge på

Nya RW - det blir perfekt i helgen! Vi har bestämt oss för att åka till stugan igen.
Kossor... vi längtar efter fjällkorna! Men dessa charmiga typer betar runt Limsjön, "vår" löpstig.
Utflyktsdag med Gustaf, snart 5 år.
Blommor vi fick på lördagens middag med föräldrar och svärföräldrar förgyller köket dag efter dag.

tisdag 23 augusti 2011

Hemliga yogan

Igår på gymmet blev jag inbjuden till en hemlig yogaklass. En kvinna frågade mig om jag var intresserad. Hon tyckte väl att min stela kropp såg ut att behöva det... De är ett litet gäng som har en "väldigt inofficiell liten yogaklass på onsdagsmorgnar".

Enda nackdelen är att det är på onsdagar i Rättvik. Jag jobbar inte onsdagar och kommer nog inte sitta och köra extra till Rättvik på min lediga dag. Men någon gång kanske? Det vore ju minst sagt välbehövligt.

söndag 21 augusti 2011

Nu börjas det...

Ni vet - sova, jobba, äta matlåda, jobba, laga matlåda, träna, sova. Hej vardag, hej ekorrhjulet!Tur att jag trivs bra med mitt ekorrhjul. Och redan första veckan har jag en massa skoj att se fram emot.

Och mycket kul har jag haft i sommar... surströmmingsfesten i fredags till exempel! Även om jag inte åt en endaste liten bit, men lukten liksom fastnade i näsan ändå!


Ett pris och den fruktade snabbdistansen

Idag kom JW och FB fyra i en golftävling! De slog minst slag av alla men vinner ej ändå pga sina låga hcp. De vann varsin pulsklocka! Den gav JW så snällt till mig, jag behöver en ny. JW slog dessutom dagens längsta drive på sista hålet och vann en portabel DVD för det...Detta visste jag inte när jag sprang dagens fruktade snabbdistans. Jag är alltid skitnervös inför snabbdistans, mycket mer nervös än för både intervaller och långpass. Det är jobbigt att springa snabbt ju! Hög puls från början och därefter är det bara en mental kamp. Idag vann jag den kampen! Jag gav mig inte, bet ihop trots att det var jobbigt, pulsen hög, känslan obekväm. 7 km på 32.20 min, 4.37-tempo. Jag är så nöjd med mitt slit idag! Jag var fortfarande stel i baken men hade inte ont, och orkade springa snabbt från början till slut i ett jämnt tempo.

Odin 3 år, Embla nyfödd

Som alltid så gott fika och fint kalas när grannarna tillika min syster bjuder hem! Odin fyller 3 år och Embla är född, såklart ska vi fira!
Embla ligger och sover nöjt i sin vagn, två dagar gammal! Världens finaste lilla flicka! Ja, så kan jag ju säga, mina syskon har ju fyra pojkar tidigare.
Min mamma färgglad och fin!
Kaffe, kaffe, kaffe... livsnödvändig dryck! Särskilt för spädbarnsföräldrar kanske!?
Vår älskade 3-åring och hans vackra mamma, min storasyster!
Finaste "Lotta på Bråkmakaregatan"-tårtan!
Så himla fin, söt och perfekt bäbisflicka att jag bara smäller av...
Odin "galopperar" på hästen Jonna.
Min bror - trebarnspappa! Här tittar storebror Gustaf och kusin Odin på bäbisen!

lördag 20 augusti 2011

En alldeles ovanlig lördag

Semesterns sista lördag. Springer 800 m intervaller på bana i spöregn. Dricker kaffe och äter choklad. Håller tummarna för Karin som springer 72 km-lopp idag. Tittar på favoriten Charlotte Kalla som slår rekord i bänkpress. Förbereder middag för föräldrar och svärföräldrar.

Och framför allt annat, glädjer mig åt att Embla är född! Gustaf och Vincents lillasyster, Andreas och Fias dotter. Hon är söt och röd, sa Gustaf lyckligt. En lillasyster! Vi har fått en lillasyster! ropade han också ett antal gånger under gårdagens utflykt. Nu längtar vi efter att få träffa den lilla!

fredag 19 augusti 2011

Söker sponsor inför Klassiker 2012...

Jag vill och ska åka Vasaloppet 2012. Och jag vill även cykla Vätternrundan. Har jag genomfört dessa två, så är det ju lika bra att även simma Vansbro och springa Lidingö och fullfölja hela Klassikern en gång för alla...

Så, någon som vill bli min sponsor? För om jag ska börja cykla måste jag köpa en racer. Och det är dyrt.

Jag lovar följande:
-Att träna hårt och disciplinerat inför alla olika grenar
-Att blogga flitigt och uppdatera om min framfart, på min lilla blogg som snittar drygt 100 unika besökare om dan
-Jag kan gärna vara tapetserad från topp-till-tå i sponsorkläder om någon vill ställa upp.

Vad mer?
Jag är en glad motionär född 1984, som sprungit två marathon och åkt tre Tjejvasor. Jag har gjort en Vasaloppssäsong (tränat för detta mål en hel säsong, 80 mil skidor, seedat fram mig till led 7 men blev sjuk dagarna innan och fick inte starta). Mitt hjärta finns i längdskidåkning och löpning, men jag vill utvecklas. Om jag börjar cykla kommer jag att göra allt för att göra det bra. Jag vill inte bara "ta mig i mål", utan gör jag det, så är träningen och vägen dit viktig.

Att börja med nya "grenar" ser jag bara som en fördel. Längdskidor går bra att mängdträna, och jag längtar efter något mer att kunna just mängdträna. Något att kunna varva löpningen med under sommar och höst! Simma har aldrig varit min grej, men jag ska nog kunna lära mig gilla det med...

Det slutar nog med att jag får sponsra mig själv! Själv är bäste dräng, eller hur var det!? Vill man få saker genomförda får man se till att göra det, helt enkelt.

torsdag 18 augusti 2011

Skatter och smultronställen

Men sådana här dagar är som små skatter i hjärtat när regnrusk och kyla sveper in över landet. Dricka kaffe och läsa veckans Leksandsbladet på bryggan i Skarbohäll, JW slumrar, vattnet fnissar och kluckar, sjöfåglarna ropar, grilla korv till lunch.



Helt okej

När jag sitter i soffan med en kopp te och smörgåsar, mör i kroppen efter 75 min spinning+styrka och därefter barnvagsjogg med syrran (där ärtan i baken bara krånglade lite), tittar på vårt fina vitrinskåp och vackra hem, då känns det helt okej att det blir vardag snart.

Sluta köp tyskt och dansk griskött!

Jag känner mig på hugget för tillfället! Min uppmaning är klar som korvspad - sluta köp och ät danskt och tyskt griskött!

Billigt danskt och tyskt griskött väller in i Sverige. Det svenska grisköttet är dyrare - av en anledning! Läste följande i Dalarnas tidningar: Tyskt och danskt griskött ligger mellan 13 och 14 kronor kilot men det produceras enligt EU:s regler i trånga burar och där kultingarna tas från suggan efter drygt tre veckor medan en svensk gris får vara hos mamma i upp till sex veckor, med tillgång till strö och betydligt större burar. (http://www.dt.se/nyheter/dalarna/1.3645266-tufft-for-grisbonderna)

Tänk på det nästa gång du köper dansk fläskfilé! Visst, det är en prisskillnad och jag har full förståelse för att folk har klent ställt. Men är det då inte bättre att t.ex. äta vegetariskt en extra gång varje vecka än att köpa billigt tyskt kött? Det är bra både för formen, hälsan och miljön...

Grisbonden Thomas Arkeberg fortsätter: Jag tror inte att konsumenterna vet hur stora skillnaderna är. Folk måste få upp ögonen för att man i andra länder klipper grisarnas svansar, använder mer antibiotika, har trånga burar och grisarna har inte tillgång till strö...

Det är vi konsumenter som kan göra förändring!

onsdag 17 augusti 2011

Ärtmuskel och ärtiga aktiviteter

Efter en del Google-surf har jag ställt (ytterligare) en hemmasnickrad diagnos, Piriformis syndrom, även kallat falsk ischias. Piriformismuskeln kallas även ärtmuskeln och ligger djupt inne i skinkan. Problemen drabbar ofta löpare, vandrare och ibland i samband med långa sittningar t.ex. resor eller stillasittande arbete. Mina problem uppstod ju efter 7+9 h i bil på fyra dagar i kombination med en del backlöpning och terrängvandring.

Två sista dagarna har jag tränat annat. Igår var det ett spinning + box-pass, idag blev det ett långt besök i gymmet. Där fanns nu en stakmaskin. Jag kunde knappt slita mig, staktränade totalt drygt 2000 m och kände det bränna härligt i skidåkarmusklerna! Det är nog inte helt fel med alternativ träning ibland. Långt där borta syns en liten gul prick... För mitt uppdrag som coach fortsätter jag förvalta trots att jag inte kunnat springa. Igår stod 800 m-intervaller på schemat. Det sved att inte få vara med själv, men jag trivs i tränarrollen också! Min adept är ju riktigt stark och snabb, hon ska bara förstå det själv också!

måndag 15 augusti 2011

Inte bara bra

Ibland kan man få intrycket av att allt är bubbligt och rosaskimrande när man läser en blogg. Så är det ju inte för någon människa. Bloggar som skriver om "det perfekta livet" gör mig mörkrädd, då känns det ju snarare som om man ängsligt försöker skyla över det som är jobbigt?

Samtidigt så är det ju mer utlämnande att skriva om tillvarons baksidor. Jag vill inte lämna ut varken mina eller min familjs privata bekymmer. Men jag försöker inte låtsas som att allt alltid är bra eller lätt. Det är inte särskilt intressant att läsa om det perfekta livet heller. Det känns rätt bajsnödigt.

Just nu är jag orolig över vår försvunna familjemedlem, katten Algot. Jag har fortfarande besvär med muskelsmärta i baken. Jag fick ett sorgligt besked av en gammal vän i kväll. De sista veckorna har jag varit både arg så jag skakat, jag har varit väldigt ledsen och gråtit, jag har även varit glad och full av inspiration. Så är livet.

söndag 14 augusti 2011

Bilder från Vansbro

Vad kul, nu hade Vansbro Marathon lagt ut bilder på sin hemsida. Mycket bättre bilder än de där reklambilderna de tar på alla "stor-lopp". Här fick man ladda hem orginalbilden alldeles gratis. JW ser så proffsig ut - det är ju löpning som är hans rätta element! Han måste bara förstå det själv också... Den här sommaren har han ju dock tävlat i löpning tre gånger så vi är på rätt väg. Nytt pers på milen på Blodomloppet och nytt distansrekord i Vansbro är ju mer än jag kan skryta med i resultatväg. Jag kanske också ska börja att bara tävla och inte träna kontinuerligt...


Ju mer jag tänker på Vansbro, desto mer växer det loppet och upplevelsen! Längtar tills nästa år, hoppas ännu fler jag känner tar chansen då!

Saknad Algot

Vår gråa katt Algot är försvunnen sedan 1 vecka! (På bilden är han bara en unge, nu är han en stor, kraftig 4 år gammal kastrerad hankatt). Vi saknar honom väldigt och är hemskt oroliga. Nu vet jag inte hur många Sätringar, Torrbergare och Bodlindorsbor som läser bloggen, men om - håll utkik efter honom! Och titta gärna i era förråd, se om han blivit inlåst!

Mer sommar och semester 2011

Efter att ha dragit ris och badat i Skarbohäll på förmiddagen spenderar jag nu eftermiddagen framför datorn med en varm vetekudde över ryggen. Slänger ut ett antal fler bilder på vad jag sysslat med senaste veckorna... Cyklat bredvid när andra löper. Eftersom jag i slutet av veckan fick ont i en rumpmuskel (av alla ställen...) och ländryggen, så tvingas jag ofrivilligt vila i helgen. Jag cyklade med när min adept sprang igår. Det är hemskt att tvingas att bara se på, när man inte vill något hellre än att få springa själv... Innan det hann jag med en del terränglöpning och annat skoj.
Gått på födelsedagskalas. Födelsedagsfika i Norr Lindberg hos Elly!
Gått på kalas igen. Vår kära Malin fyllde 32 år och firade med trädgårdskalas! Hon fick hjälp att öppna paketen från tre ivriga pojkar... Puss på dig syster, svägerska, bästa vän, granne och allt du är för mig och oss. Jag är så lycklig att du finns och att du är precis sådär klok, varm, tokig, vacker som bara du är.

Kriminellt god kladdkaka till efterrätt. Receptet kommer finnas på Systrarnas Receptsamling.
Fia
ser både snygg och pigg ut, gravid i vecka 41 !
Bästa och snyggaste fotografen!
Besökt Norrland. Hinnsjön. Trots regntunga skyar gick det fint att bada och basta.
Sprungit i Norrland. Backintervallbacke. Varför ser alla backar platta ut på kort?
Vilket löpargäng! Fem stycken syskon och resp. ville springa backintervaller. Löparlycka!
Haft picknickar. Picknick och bad med Fridah på Åkerö.
Grillat. Nostalgimiddag i Leksboda med DRK. Riktiga brudar grillar såklart med ved och inte med briketter... Grillad kyckling, tzatziki, klyftpotatis på färskpotatis.

lördag 13 augusti 2011

Bilder från Vallen

Vallen, dit vi åker och låter oss genomsköljas med den magi som finns där och enbart där. Två timmar hemifrån finns fäboden, kokkaffet, elden, tjärnarna, platserna vi älskar. Hur glad är inte jag för det? Och att JW också älskar det? När vi kom hem föreslog han att vi skulle åka upp nästa vecka igen. Greta var med!
Per vid Dammtjärn

Mamma efter en löptur
JW i skogsjackan och gummistövlar
Uppmärksamma bloggläsare kanske känner igen vyn? Vålbrändan, dit vi åker skidor x antal gånger varje vinter
Roar sig lätt i trollskogen...

Käraste kossorna!



To die for
Älskade E&P

Finaste vedspisen. Att elda i vedspis är något av det allra viktigaste med stuglivet!
Min JW ser lugn och lycklig ut

Vallen har blivit med tvättmaskin och vi kan numer tvätta både lakan och underställ i vinter