söndag 2 augusti 2015

En dag med Knut, 22 månader

Jag skrev en dagsberättelse en gång tidigare, när Knut var yttepytteliten, 4.5 månad. I den bästa av världar hade detta sedan återupprepats var tredje månad... tänk vilken skatt att ha kvar. För hemskt nog så minns inte jag sedan, hur en "standarddag" såg ut vid olika faser.

Idag börjar en dag oftast i 7-tiden. Hittills har Knut inte varit någon riktigt morgonpigg person och de gånger våra dagar börjat före 6.00 är ganska lätträknade. Knut kommer över till vår säng under natten. Ibland sover han hela nätterna i vår säng... han vaknar glad, men vill inte upp ur sängen direkt. Därför ligger vi kvar och pratar och myser litegrann. Snart så lockar andra saker och vi går upp, byter blöja och klär på oss.

Imorse fick Knut först en flaska välling framför Barnkanalen. Vissa morgnar äter vi vid köksbordet, fil, yoghurt, smoothie, med frukt och bär, flingor, havrefras. Stunden på morgonen i soffan är skön, vi är ju alla segstartade... men efter en stund bestämmer antingen jag eller Knut att det är färdigtittat och vi går upp igen. Just nu har vi bara tv på nedervåningen. Och ingen diskmaskin ännu. Jag plockar undan litegrann, gör i ordning mig själv, bäddar. Knut ska också klä på sig, det tycker han är omständligt, ibland tar han på sig stövlarna direkt och kepsen ska alltid på. Borsta tänderna är ingen favorit heller. Han är väldigt envis...

Det dröjer inte så länge innan jag blir kaffesugen. Jag brer smörgåsar åt oss båda och vi fikar vid köksbordet. Just nu är favoriten Skogaholmslimpa med smör och ost. Men om mamma har något annat på sitt fat så är det mer spännande... ägg äter vi också. Nu har klockan passerat 9.30 och vi vill gå ut! Så det gör vi. Det tar ofta en rejäl stund att bli ombytta och påklädda båda två. Denna sommar har varit så kall och vi måste ofta ha både ytterkläder och stövlar på oss.

Det är så kul att vara ute tycker Knut! Vi kan göra en massa saker bara hemma i vår trädgård. Idag tog Knut med sig en liten häst i koppel. Vi sparkade på en boll. Grannbarnen R och D kom över och lekte litegrann. Ganska långa stunder står Knut inne i garaget och beundrar gräsklipparen. Vi gick en liten sväng med vagnen också. Och höjdpunkten, leka inne i bilen. Denna lek tröttar Knut aldrig på. Han kryper omkring inne i bilen och trycker på alla knappar han kan hitta. Det enda tråkiga är när jag tycker leken är färdig för då blir det tårar och tandagnisslan.

Så småningom går vi in igen, när det närmar sig lunch. Knut far omkring inne och jag börjar ordna med lunchen. Idag blev det rester, köttbullar, makaroner, majs. Jag gjorde en skinkomelett till mig själv. Det slutade med att Knut åt upp sina egna köttbullar och större delen av min omelett, morot och knäckebröd.

Oftast sover han ute i vagnen efter lunch men när förskolestarten nu närmar sig med stormsteg övar vi på att sova inomhus. Idag ville även pappa sova middag och då ville Knut väldigt gärna sova bredvid pappa inomhus i vår säng. Mysigt förstås!

Knut vaknade lämpligt nog efter en dryg timme när morfar kom förbi och spikade. Det är spännande, Knut hämtade sin egen hammare för att vara behjälplig... när de åkte tog vi oss ut igen. Nu tog vi cykeln till lekparken vid Erkers gattu. Det var en underbar stund i solen. För en gångs skull ville Knt inte bara sitta i gungan utan även åka rutschkana många, många gånger, klättra, promenera, stå på stubbar, fråga vad tusen olika saker heter "ä dä?" (som betyder vad är det, typ)

Vi cyklade hem igen lagom till mellis, blåbärssmoothie med blåbär från egna trädgården. Den var han måttligt intresserad av, han kanske förätit sig på smoothie. Eller så var han mätt ifrån lunchen. Knut och pappa tog ett bad efter detta, pappa var skitig efter en helg i skogen på svensexa... och Knut tackar aldrig nej till ett bad! Han älskar vårt badkar i huset.

Farmor kom och var barnvakt en timme när både mamma och pappa skulle iväg och träna. Jag hade förberett middag innan, kycklingpasta. När jag kom hem lekte Knut med katterna och grannpojken. Återigen blev det tårar när vi skulle gå in... Väl inne åt Knut med god aptit av maten. Resten av kvällen såg vi Lotta på Bråkmakargatan och lekte på hans rum och dammsög litegrann. Just nu tycker han mycket om att leka med skruvdragaren som han nyss fått i present efter vi varit utomlands. Han leker också mycket med en kassaapparat.

Tvätt, tandborstning, pyjamas och god natt! Vi läste två sagor och Knut drack en stor flaska välling. Och så sjunger jag med min falska stämma, tre sånger, en lång, en kort och en jättekort. Att somna tog en lång stund, han somnade först 20.15 och det är sent tycker jag. Han var nog övertrött. Men nattningen är mysig, ofta somnar han nästan på mig. Och varenda kväll längtar jag faktiskt efter att gå och lägga mig bredvid honom. Och jag längtar till varje ny dag tillsammans med honom. Även om jag är helt slut när han somnat, så finns inget bättre än en dag tillsammans.